Svíčková na smetaně

Ingredience pro 4 osoby

800 g hovězího masa (nejlépe svíčková nebo roštěná)

100 g slaniny, nakrájené na kostičky

2 mrkve, oloupané a nakrájené na hrubé kousky

1 petržel, oloupaná a nakrájená na hrubé kousky

1 malý celer, oloupaný a nakrájený na hrubé kousky

1 cibule, oloupaná a nakrájená na čtvrtiny

2 lžíce másla

2 lžíce oleje

250 ml smetany ke šlehání

1 lžíce hladké mouky

2 lžíce jablečného octa

2 lžíce cukru

Sůl a pepř

Na ozdobu: brusinky, citronová kůra, smetana

,, Srdcem české kuchyně “

Postup

Příprava masa: Maso osolte a opepřete. Obalte ho kostičkami slaniny. Ve velkém hrnci rozpalte máslo s olejem a maso z každé strany krátce opečte, dokud není zlatavé.

Dušení masa s kořenovou zeleninou: Přidejte mrkev, petržel, celer a cibuli. Vše restujte, dokud zelenina nezačne mírně měknout. Přidejte trochu vody a dusíte pod pokličkou na mírném ohni asi 1,5 hodiny, dokud není maso měkké.

Příprava omáčky: Maso vyjměte a udržujte teplé. Zeleninu s výpekem rozmixujte ponorným mixérem do hladka, přidejte mouku a smažte minutu. Poté vmíchejte smetanu, ocet, cukr. Omáčku vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne. Osolte a opepřete dle chuti.

Servírování: Maso nakrájejte na plátky, zalijte teplou omáčkou a ozdobte brusinkami, citronovou kůrou a trochou smetany.

Podávání:

Svíčkovou na smetaně tradičně podávejte s houskovými knedlíky nebo bramborovými knedlíky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *