Schwarzwalder dort

Ingredience

Pro korpus:

85 g mouka

50 g kakao, neslazené

1½ lžičky prášek do pečiva

½ lžičky soda bikarbona

špetka soli

200 g cukru

2 ks vejce

120 ml mléka

60 ml rostlinný olej

1 lžička vanilkového extraktu

120 ml horké vody

Pro náplň a ozdobu:

1 sklenice třešní (asi 350 g), vypeckované, nebo čerstvé/třešně v sirupu

2 lžíce třešňový likér (volitelné)

500 ml smetana ke šlehání

3 lžíce cukr moučka

nastrouhaná čokoláda nebo čokoládové hobliny (na ozdobu)

,, Bohatý a dekadentní německý dort “

Postup

Příprava korpusu: Troubu předehřejte na 175°C a dvě kulaté dortové formy o průměru 20 cm vymažte a vysypte moukou. Ve velké míse smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl. V jiné míse vyšlehejte cukr a vejce do pěny, přidejte mléko, olej a vanilkový extrakt a dobře promíchejte. Směs přilijte do suchých ingrediencí a promíchejte. Nakonec přidejte horkou vodu a promíchejte do hladka. Těsto nalijte do připravených forem a pečte 30–35 minut.

Příprava náplně: Smetanu s cukrem moučka vyšlehejte do tuha. Třešně sceďte (pokud používáte třešně z kompotu nebo sirupu) a pokud používáte, promíchejte s třešňovým likérem.

Skládání dortu: Po upečení nechte korpusy zchladnout. Jeden korpus položte na podnos a navrch rovnoměrně rozetřete část šlehačky, posypte třešněmi. Přiklopte druhým korpusem, vrchol dortu a boky potřete zbylou šlehačkou.

Dekorace: Dort posypte strouhanou čokoládou nebo čokoládovými hoblinami.

Podávání: Dort nechte před podáváním odpočinout v chladničce alespoň několik hodin, ideálně přes noc, aby se chutě spojily. Dort můžete dozdobit šlehačkou a několika celými třešněmi.