Ingredience
Pro korpus:
85 g mouka
50 g kakao, neslazené
1½ lžičky prášek do pečiva
½ lžičky soda bikarbona
špetka soli
200 g cukru
2 ks vejce
120 ml mléka
60 ml rostlinný olej
1 lžička vanilkového extraktu
120 ml horké vody
Pro náplň a ozdobu:
1 sklenice třešní (asi 350 g), vypeckované, nebo čerstvé/třešně v sirupu
2 lžíce třešňový likér (volitelné)
500 ml smetana ke šlehání
3 lžíce cukr moučka
nastrouhaná čokoláda nebo čokoládové hobliny (na ozdobu)
,, Bohatý a dekadentní německý dort “
Postup
Příprava korpusu: Troubu předehřejte na 175°C a dvě kulaté dortové formy o průměru 20 cm vymažte a vysypte moukou. Ve velké míse smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl. V jiné míse vyšlehejte cukr a vejce do pěny, přidejte mléko, olej a vanilkový extrakt a dobře promíchejte. Směs přilijte do suchých ingrediencí a promíchejte. Nakonec přidejte horkou vodu a promíchejte do hladka. Těsto nalijte do připravených forem a pečte 30–35 minut.
Příprava náplně: Smetanu s cukrem moučka vyšlehejte do tuha. Třešně sceďte (pokud používáte třešně z kompotu nebo sirupu) a pokud používáte, promíchejte s třešňovým likérem.
Skládání dortu: Po upečení nechte korpusy zchladnout. Jeden korpus položte na podnos a navrch rovnoměrně rozetřete část šlehačky, posypte třešněmi. Přiklopte druhým korpusem, vrchol dortu a boky potřete zbylou šlehačkou.
Dekorace: Dort posypte strouhanou čokoládou nebo čokoládovými hoblinami.
Podávání: Dort nechte před podáváním odpočinout v chladničce alespoň několik hodin, ideálně přes noc, aby se chutě spojily. Dort můžete dozdobit šlehačkou a několika celými třešněmi.