Pirohy

Ingredience pro 4 osoby

300 g hladká mouka

150 ml vody (teplá)

1 čajová lžička soli (5 g)

500 g brambory (oloupané)

1 střední cibule (asi 100 g), jemně nakrájená

200 g tvaroh (měkký, neochucený)

50 g másla pro smažení cibule + 20 g másla na dochucení pirohů

pepř

,, Národní pokrm Slovenska “

Náplň:

Příprava náplně:

Brambory uvařte ve slané vodě do měkka, poté je sceďte a rozmačkejte na pyré. Na pánvi rozpusťte 50 g másla a osmahněte na něm jemně nakrájenou cibuli dozlatova.

Smíchejte bramborové pyré s osmaženou cibulí a tvarohem. Ochutnejte a případně dosolte a opepřete.

Těsto:

Příprava těsta:

Mouku promíchejte s teplou vodou a solí. Vypracujte hladké, elastické těsto. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu vody; pokud je naopak příliš lepivé, přidejte mouku.

Těsto rozdělte na menší kousky a vyválejte je na tenké placky. Každou placku naplňte připravenou náplní.

Tvarování a vaření:

Formování pirohů:

Na každou placku dejte lžíci náplně, okraje těsta potřete trochou vody a pevně je spojte, aby náplň nevytékala.

V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a opatrně do ní vkládejte pirohy. Vařte je asi 3–5 minut od momentu, kdy vyplavou na povrch.

Servírování:

Rozpusťte zbylé máslo a přelijte jím uvařené pirohy.

Podávejte teplé, posypané trochou čerstvě mletého pepře a případně další osmaženou cibulkou.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *