Ingredience pro 4 osoby
300 g paella rýže
800 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
200 g čerstvých krevet
200 g malých mušlí (např. srdcovky)
2 střední kuřecí stehna, nakrájená na kousky
100 g zelené fazolky, nakrájené na kousky
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku, nasekané
4 rajčata, nastrouhaná nebo nakrájená na malé kousky
1 červená paprika, nakrájená na proužky
1 lžička mletého šafránu
Olivový olej
Sůl a mletý černý pepř
Špetka mleté sladké papriky
Citronové čtvrtky a nasekaná petrželka pro ozdobu
,,Paella- ikonický španělský rýžový pokrm“
Postup
Příprava ingrediencí: V hluboké pánvi nebo speciální paella pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte kousky kuřete osolené a opepřené a opečte je dozlatova. Vyjměte a odložte.
Základ paelly: Do stejné pánve přidejte cibuli a česnek, restujte, dokud nezměknou. Přidejte papriku a fazolky, restujte dalších pár minut.
Přidání rýže a rajčat: Přidejte rýži a promíchejte, aby se pokryla olejem a začala se trochu opékat. Přidejte nastrouhaná rajčata, papriku a šafrán. Promíchejte a vařte několik minut.
Vývar a vaření: Přilijte horký vývar, osolte a opepřete, a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte bez míchání asi 15-20 minut, než rýže absorbuje většinu vody.
Přidání mořských plodů: Přidejte opečené kuřecí maso zpět do pánve spolu s krevetami a mušlemi. Zakryjte a vařte dalších 10 minut, nebo dokud mořské plody nejsou hotové a rýže je měkká.
Dokončení: Nechte paellu odpočinout pár minut před podáváním, zakrytou čistým kuchyňským ručníkem.
Ozdobte petrželkou a čtvrtkami citronu.