Ingredience pro 4 osoby
500 g kysané zelí
300 g uzené maso (např. uzené koleno nebo uzená klobása)
100 g sušených hub, namočených přes noc ve vodě
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
2 stroužky česneku, rozdrcené
3 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostky
1 lžička mleté papriky
1 lžička sušené majoránky
2 ks bobkový list
Sůl a pepř
1,5 litru hovězího nebo kuřecího bujónu
100 ml smetana na vaření (nepovinné)
,, Ideální polévka na chladné dny “
Postup
Příprava masa a hub: Uzené maso vložte do velkého hrnce, přidejte vodu a vařte asi 1 hodinu, dokud není maso měkké. Poté maso vyjměte, nechte vychladnout a nakrájejte na kousky. Houby sceďte a nakrájejte.
Vaření základu polévky: Ve stejném hrnci, ve kterém se vařilo maso, osmahněte na troše oleje cibuli dozlatova. Přidejte rozdrcený česnek, papriku, majoránku a bobkové listy a krátce osmahněte, aby se uvolnilo aroma.
Přidání zelí a brambor: Do hrnce přidejte kysané zelí (s trochou jeho šťávy), nakrájené brambory, uvařené maso a houby. Vše zalijte bujónem.
Dochucení a vaření: Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 30 minut, dokud nejsou brambory měkké. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
Dokončení polévky: Krátce před koncem vaření můžete přidat smetanu pro jemnější chuť a krémovější texturu.
Servírování: Podávejte kapustnicu horkou s chlebem nebo pečivem.