Guláš

Ingredience pro 4 osoby

500 g hovězího masa na guláš (například plec nebo krk)

2 velké cibule, nakrájené na kostičky

2 lžíce sádla nebo oleje

2 stroužky česneku, prolisované

1 lžíce sladké mleté papriky

1/4 lžičky mletého kmínu

1 lžička majoránky

Sůl a mletý černý pepř

2 lžíce rajčatového protlaku

500 ml hovězího vývaru nebo vody

1 lžíce hladké mouky na zahuštění

Na ozdobu: nasekaná petrželka

,, Český guláš – vydatné jídlo pro všechny “

Postup

Příprava masa: Maso nakrájejte na kostky o velikosti asi 2 cm. Osolte a opepřete.

Restování cibule: V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a přidejte cibuli. Restujte na středním ohni, dokud cibule nezměkne a lehce nezhnědne.

Přidání masa: K cibuli přidejte maso a restujte, dokud se z všech stran nezatáhne.

Přidání koření a vývaru: Přidejte prolisovaný česnek, papriku, kmín a rajčatový protlak. Promíchejte a krátce osmažte, aby se uvolnily chutě koření. Přilijte hovězí vývar nebo vodu a přiveďte k varu. Pak snižte teplotu, zakryjte a dusíte asi 1,5 až 2 hodiny, dokud není maso měkké.

Zahušťování: Smíchejte mouku s trochou vody a vytvořte hladkou pastu. Tuto pastu vmíchejte do guláše a vařte dalších 10-15 minut, dokud omáčka nezhoustne.

Dochucení: Nakonec do guláše přidejte majoránku, případně dochuťte solí a pepřem. Nechte guláš ještě chvíli probublávat, aby se chutě dobře spojily.

Český guláš podávejte s houskovými knedlíky nebo chlebem a posypte nasekanou petrželkou.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *