Éclairs

Ingredience pro 4 osoby

Pro větrníkové těsto (pâte à choux):

250 ml vody

100 g másla, nakrájené na malé kousky

150 g hladké mouky, prosátá

špetka soli

1 lžička cukru

4 ks vejce

Pro náplň:

1 balení vanilkový pudinkový prášek

500 ml mléka (nebo podle návodu na balení pudinku)

Pro čokoládovou polevu:

100 g hořké čokolády, nasekaná

50 ml smetany na šlehání

,, Éclairs klasický francouzský dezert “

Postup

Příprava větrníkového těsta: Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu vodu s máslem, solí a cukrem. Jakmile začne vřít, odstavte hrnec z ohně a najednou přisypejte mouku. Intenzivně míchejte dřevěnou vařečkou, dokud se směs nespojí v hladkou kouli, která se nelepí na strany hrnce. Vraťte hrnec na mírný oheň a za stálého míchání „sušte“ těsto asi 2 minuty. Poté nechte těsto mírně vychladnout. Přidejte vejce, jedno po druhém, a míchejte, dokud není každé vejce úplně zapracováno a těsto je hladké a lesklé.

Pečení éclairů: Troubu předehřejte na 200°C. Těsto dejte do cukrářského sáčku s hladkou nebo hvězdicovou špičkou. Na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte těsto do obdélníkových tvarů, asi 10-12 cm dlouhých. Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut, dokud nejsou éclairy zlatavé a pevné. Neotvírejte troubu během pečení, aby těsto nespadlo.

Příprava náplně: Uvařte vanilkový pudink podle návodu na balení, použijte mléko. Nechte pudink vychladnout s potravinovou fólií přímo na povrchu, aby se nevytvořila kůrka.

Příprava čokoládové polevy: V malém hrnci zahřejte smetanu ke šlehání, dokud téměř nezačne vařit. Smetanu přelijte přes nasekanou čokoládu a nechte stát 1 minutu, poté promíchejte do hladka.

Plnění a zdobení éclairů: Éclairy podélně rozřízněte, ne úplně na polovinu. Naplňte je vanilkovým krémem pomocí cukrářského sáčku. Horní část éclairů ponořte do čokoládové polevy nebo polevu rozetřete nožem. Nechte éclairy chvíli odpočinout , a poté jsou připraveny k servírování.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *