Bryndzové halušky

Ingredience pro 4 osoby

800 g brambory, oloupané a nastrouhané

400 g hladká mouka

1 ks vejce

250 g Solanka bryndza (slovenský ovčí sýr)

150 g slanina, nakrájená na kostičky

Sůl

Máslo nebo olej

Mléko (nepovinné), pokud je bryndza příliš tuhá, můžete ji rozředit trochou mléka

,, Klasické slovenské jídlo “

Postup

Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte nastrouhané brambory, mouku a vejce. Přidejte špetku soli a zpracujte těsto. Těsto by mělo být lepivé, ale formovatelné.

Vaření halušek: Na středně velkém hrnci přiveďte vodu k varu a osolte ji. Pomocí haluškovače nebo velké struhadla s hrubými otvory nastrouhejte kousky těsta přímo do vroucí vody. Halušky jsou hotové, když vyplavou na povrch. Sceďte je a okamžitě je promíchejte s trochou másla nebo oleje, aby se nelepily.

Příprava slaniny: Na pánvi na středním ohni osmažte kostičky slaniny dozlatova a chrumkava.

Smíchání halušek s bryndzou: V míse důkladně promíchejte vařené halušky s bryndzou. Pokud je směs příliš tuhá, můžete přidat trochu mléka, aby se sýr lépe spojil s haluškami.

Servírování: Podávejte halušky teplé, posypané osmaženou slaninou a jejími šťávami.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *