Boeuf bourguignon

Ingredience pro 4 osoby

800 g hovězí plec, nakrájená na velké kousky

150 g slanina, nakrájená na malé kousky

2 velké mrkve, nakrájené na plátky

2 střední cibule, nakrájené

2 stroužky česneku, nasekané

250 g žampiony, čtvrtěné

200 g perleťové cibulky (nebo malé šalotky, celé)

750 ml červené víno (burgundské nebo jiné plné červené víno)

2 šálky hovězí vývar

1 lžíce rajčatového protlaku

2 lžíce mouky

čerstvý tymián (několik snítek)

1 bobkový list

máslo na smažení hub

sůl a pepř

čerstvá petržel nasekaná, na ozdobu

,, Hovězí po burgunsku “

Postup

Předvaření slaniny: V velkém hrnci nebo kastrolu opečte slaninu na středním ohni do křupava. Vyjměte a odložte, tuk nechte v hrnci.

Opékání hovězího masa: Zvyšte teplotu na vysokou. Osolte a opepřete kousky hovězího masa, pak je v tuku ze slaniny opečte dozlatova ze všech stran. Vyjměte a odložte k slanině.

Smažení zeleniny: Ve stejném hrnci přidejte nakrájenou cibuli a mrkev. Vařte na středním ohni, dokud cibule nezezlátne. Přidejte česnek a vařte další minutu.

Dušení: Přisypte mouku a zamíchejte. Přilijte červené víno, seškrábněte připálené kousky z dna hrnce. Přidejte tomatový protlak, hovězí vývar, tymián, bobkový list a vyhrazenou slaninu s hovězím masem. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a duste pod pokličkou asi 2 hodiny, než bude maso velmi měkké.

Příprava hub a cibulek: Mezitím na pánvi rozehřejte máslo, přidejte houby a perleťové cibulky a smažte dozlatova. Odložte.

Dokončení: Asi 15 minut před koncem vaření přidejte osmažené houby a cibulky do hrnce. Nechte chutě prolnout.

Dochucení: Ochutnejte a případně dochuťte

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *