Ingredience pro 4 osoby
800 g hovězí plec, nakrájená na velké kousky
150 g slanina, nakrájená na malé kousky
2 velké mrkve, nakrájené na plátky
2 střední cibule, nakrájené
2 stroužky česneku, nasekané
250 g žampiony, čtvrtěné
200 g perleťové cibulky (nebo malé šalotky, celé)
750 ml červené víno (burgundské nebo jiné plné červené víno)
2 šálky hovězí vývar
1 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce mouky
čerstvý tymián (několik snítek)
1 bobkový list
máslo na smažení hub
sůl a pepř
čerstvá petržel nasekaná, na ozdobu
,, Hovězí po burgunsku “
Postup
Předvaření slaniny: V velkém hrnci nebo kastrolu opečte slaninu na středním ohni do křupava. Vyjměte a odložte, tuk nechte v hrnci.
Opékání hovězího masa: Zvyšte teplotu na vysokou. Osolte a opepřete kousky hovězího masa, pak je v tuku ze slaniny opečte dozlatova ze všech stran. Vyjměte a odložte k slanině.
Smažení zeleniny: Ve stejném hrnci přidejte nakrájenou cibuli a mrkev. Vařte na středním ohni, dokud cibule nezezlátne. Přidejte česnek a vařte další minutu.
Dušení: Přisypte mouku a zamíchejte. Přilijte červené víno, seškrábněte připálené kousky z dna hrnce. Přidejte tomatový protlak, hovězí vývar, tymián, bobkový list a vyhrazenou slaninu s hovězím masem. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a duste pod pokličkou asi 2 hodiny, než bude maso velmi měkké.
Příprava hub a cibulek: Mezitím na pánvi rozehřejte máslo, přidejte houby a perleťové cibulky a smažte dozlatova. Odložte.
Dokončení: Asi 15 minut před koncem vaření přidejte osmažené houby a cibulky do hrnce. Nechte chutě prolnout.
Dochucení: Ochutnejte a případně dochuťte