Kapustnica

Ingredience pro 4 osoby

500 g kysané zelí

300 g uzené maso (např. uzené koleno nebo uzená klobása)

100 g sušených hub, namočených přes noc ve vodě

1 velká cibule, nakrájená nadrobno

2 stroužky česneku, rozdrcené

3 střední brambory, oloupané a nakrájené na kostky

1 lžička mleté papriky

1 lžička sušené majoránky

2 ks bobkový list

Sůl a pepř

1,5 litru hovězího nebo kuřecího bujónu

100 ml smetana na vaření (nepovinné)

,, Ideální polévka na chladné dny “

Postup

Příprava masa a hub: Uzené maso vložte do velkého hrnce, přidejte vodu a vařte asi 1 hodinu, dokud není maso měkké. Poté maso vyjměte, nechte vychladnout a nakrájejte na kousky. Houby sceďte a nakrájejte.

Vaření základu polévky: Ve stejném hrnci, ve kterém se vařilo maso, osmahněte na troše oleje cibuli dozlatova. Přidejte rozdrcený česnek, papriku, majoránku a bobkové listy a krátce osmahněte, aby se uvolnilo aroma.

Přidání zelí a brambor: Do hrnce přidejte kysané zelí (s trochou jeho šťávy), nakrájené brambory, uvařené maso a houby. Vše zalijte bujónem.

Dochucení a vaření: Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 30 minut, dokud nejsou brambory měkké. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.

Dokončení polévky: Krátce před koncem vaření můžete přidat smetanu pro jemnější chuť a krémovější texturu.

Servírování: Podávejte kapustnicu horkou s chlebem nebo pečivem.

 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *