Těsto na tartaletky

Ingredience

250 g hladké mouky

125 g másla, studeného a nakrájeného na malé kousky

1 vejce

50 g cukru moučka (pro sladké tartaletky, pro slané vynechejte)

1/2 lžičky soli (zvyšte množství soli na 1 lžičku pro slané tartaletky)

2-4 lžíce studené vody

Postup

Příprava suchých ingrediencí: Do velké mísy prosejte mouku. Přidejte cukr moučku, sůl a promíchejte.

Přidání másla: Do mísy přidejte studené máslo. Použijte pekařský nůž nebo prsty k zapracování másla do mouky, dokud směs nezačne připomínat hrubou strouhanku. Měli byste mít malé kousky másla rovnoměrně rozprostřené v mouce.

Přidání vejce a vody: Do jiné misky rozšlehejte vejce s 2 lžícemi studené vody. Přidejte k moučné směsi a promíchejte, dokud se těsto nezačne držet pohromadě. Pokud je těsto příliš suché, přidejte více vody, po lžících.

Vytvoření těsta: Těsto rychle zpracujte do hladké koule, abyste nepřehřáli máslo. Nepracujte s těstem příliš dlouho, aby zůstalo křehké.

Chlazení: Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte chladit do lednice nejméně na 30 minut. Chladné těsto se lépe zpracovává a rozválí.

Rozválení a formování tartalet: Po vytažení z lednice nechte těsto chvíli odpočinout při pokojové teplotě. Poté jej na pomoučeném povrchu rozválejte na tloušťku asi 3 mm. Vykrájejte kruhy a vložte je do formiček na tartaletky.

Pečení: Těsto ve formičkách propíchejte vidličkou, přikryjte pečicím papírem a musíte zatížit keramickými kuličkami nebo fazolemi. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 10-12 minut, poté odstraňte kuličky a papír a dopečte dozlatova.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *