Ingredience pro 4 osoby
800 g hovězího masa (nejlépe svíčková nebo roštěná)
100 g slaniny, nakrájené na kostičky
2 mrkve, oloupané a nakrájené na hrubé kousky
1 petržel, oloupaná a nakrájená na hrubé kousky
1 malý celer, oloupaný a nakrájený na hrubé kousky
1 cibule, oloupaná a nakrájená na čtvrtiny
2 lžíce másla
2 lžíce oleje
250 ml smetany ke šlehání
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce jablečného octa
2 lžíce cukru
Sůl a pepř
Na ozdobu: brusinky, citronová kůra, smetana
,, Srdcem české kuchyně “
Postup
Příprava masa: Maso osolte a opepřete. Obalte ho kostičkami slaniny. Ve velkém hrnci rozpalte máslo s olejem a maso z každé strany krátce opečte, dokud není zlatavé.
Dušení masa s kořenovou zeleninou: Přidejte mrkev, petržel, celer a cibuli. Vše restujte, dokud zelenina nezačne mírně měknout. Přidejte trochu vody a dusíte pod pokličkou na mírném ohni asi 1,5 hodiny, dokud není maso měkké.
Příprava omáčky: Maso vyjměte a udržujte teplé. Zeleninu s výpekem rozmixujte ponorným mixérem do hladka, přidejte mouku a smažte minutu. Poté vmíchejte smetanu, ocet, cukr. Omáčku vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne. Osolte a opepřete dle chuti.
Servírování: Maso nakrájejte na plátky, zalijte teplou omáčkou a ozdobte brusinkami, citronovou kůrou a trochou smetany.
Podávání:
Svíčkovou na smetaně tradičně podávejte s houskovými knedlíky nebo bramborovými knedlíky.