Ingredience pro 4 osoby
500 g hovězího masa na guláš (například plec nebo krk)
2 velké cibule, nakrájené na kostičky
2 lžíce sádla nebo oleje
2 stroužky česneku, prolisované
1 lžíce sladké mleté papriky
1/4 lžičky mletého kmínu
1 lžička majoránky
Sůl a mletý černý pepř
2 lžíce rajčatového protlaku
500 ml hovězího vývaru nebo vody
1 lžíce hladké mouky na zahuštění
Na ozdobu: nasekaná petrželka
,, Český guláš – vydatné jídlo pro všechny “
Postup
Příprava masa: Maso nakrájejte na kostky o velikosti asi 2 cm. Osolte a opepřete.
Restování cibule: V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a přidejte cibuli. Restujte na středním ohni, dokud cibule nezměkne a lehce nezhnědne.
Přidání masa: K cibuli přidejte maso a restujte, dokud se z všech stran nezatáhne.
Přidání koření a vývaru: Přidejte prolisovaný česnek, papriku, kmín a rajčatový protlak. Promíchejte a krátce osmažte, aby se uvolnily chutě koření. Přilijte hovězí vývar nebo vodu a přiveďte k varu. Pak snižte teplotu, zakryjte a dusíte asi 1,5 až 2 hodiny, dokud není maso měkké.
Zahušťování: Smíchejte mouku s trochou vody a vytvořte hladkou pastu. Tuto pastu vmíchejte do guláše a vařte dalších 10-15 minut, dokud omáčka nezhoustne.
Dochucení: Nakonec do guláše přidejte majoránku, případně dochuťte solí a pepřem. Nechte guláš ještě chvíli probublávat, aby se chutě dobře spojily.
Český guláš podávejte s houskovými knedlíky nebo chlebem a posypte nasekanou petrželkou.