Ingredience pro 4 osoby
10 stroužků česneku, oloupané a nasekané
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
50 g másla
1 lžíce mouky
1 litr hovězího nebo kuřecího vývaru
2 brambory, oloupané a nakrájené na kostky
Sůl a mletý černý pepř
1/4 lžičky majoránky
1/4 lžičky mletého kmínu
Na ozdobu: nasekaná petrželka nebo pažitka
Podávání: opečené chlebové krutony nebo chléb
,, česnečka“ – česká klasika
Postup
Restování česneku a cibule: Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezměkne a lehce nezhnědne. Přidejte nasekaný česnek a restujte další 2 minuty, než se aroma plně uvolní.
Příprava základu polévky: Přisypete mouku a míchejte, dokud není rovnoměrně rozprostřená a lehce zpěněná. To pomůže zahustit polévku.
Vaření polévky: Postupně přilévejte vývar, stále míchejte, aby se předešlo vzniku hrudek. Přidejte nakrájené brambory, majoránku a kmín. Osolte a opepřete podle chuti. Vařte na mírném ohni, dokud brambory nezměknou, což obvykle trvá asi 20 minut.
Dokončení: Polévku můžete rozmixovat ponorným mixérem pro hladší texturu nebo ji nechat v rustikálním stavu s kousky brambor. Před podáváním polévku zkontrolujte na ochucení a případně dochuťte.
Servírování: Česnekovou polévku rozdělte do misek a posypte nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Podávejte s opečenými krutony nebo čerstvým chlebem na straně.