Sauerbraten

Ingredience pro 4 osoby

1,5 kg hovězího masa (např. kýta nebo plec)

500 ml vody

250 ml červeného vinného octa

250 ml červeného vína

2 střední cibule, oloupané a nakrájené na hrubé kusy

2 mrkve, oloupané a nakrájené na hrubé kusy

1 petržel, oloupaná a nakrájená na hrubé kusy

10 kuliček celého pepře

4 hřebíčky

3 listy bobkového listu

1 lžička celých semínek hořčice

2 lžíce soli

2 lžíce cukru

50 ml oleje nebo sádla na smažení

2 lžíce mouky na zahuštění omáčky

200 ml hovězího vývaru

50 g rozinek (volitelné)

,, Ideální nedělní oběd “

Postup

Marináda: Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, vinný ocet a červené víno. Přidejte cibuli, mrkev, petržel, pepř, hřebíček, bobkové listy, semínka hořčice, sůl a cukr. Nechte vařit 10 minut. Nechte marinádu zchladnout na pokojovou teplotu.

Masování masa: Maso umístěte do hluboké nádoby nebo plastového sáčku a zalijte vychladlou marinádou. Maso by mělo být marinádou plně pokryto. Nádobu zakryjte a uložte v chladničce na 3 až 5 dní. Každý den maso otočte, aby se marináda rovnoměrně vstřebala.

Pečení: Po marinování maso vyjměte a osušte. Marinádu sceďte a zeleninu a koření odložte. V hrnci zahřejte olej nebo sádlo a maso z každé strany pořádně opečte dozlatova.

Přidejte scezenou zeleninu a koření z marinády a krátce osmahněte. Přidejte mouku, promíchejte a osmahněte na nízké teplotě, aby se odstranila syrová chuť mouky.

Přilijte hovězí vývar a ponechte maso dusit na mírném ohni pod pokličkou asi 1,5 až 2 hodiny, dokud není maso měkké.

Dokončení omáčky: Maso vyjměte a omáčku přeceďte do jiného hrnce. Přiveďte k varu a přidejte rozinky. Vařte, dokud omáčka nezhoustne na požadovanou konzistenci. Pokud je omáčka příliš řídká, můžete ji zahustit rozmíchanou lžičkou mouky ve vodě.

Servírování: Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou. Jako přílohu podávejte bramborové knedlíky nebo červené zelí.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *