Pekingská kachna

Ingredience pro 4 osoby

1 ks celá kachna (asi 2–2,5 kg)

1 svazek jarní cibulka, na servírování

1 ks okurka, na tenké proužky

Plátky mandlového chleba nebo čínské palačinky

Pro marinádu:

3 lžíce sójové omáčky

2 lžíce medu

1 lžíce rýžového octa

1 lžička koření pěti vůní (hvězdičkový anýz, hřebíček, čínská skořice, sečuánský pepř, feniklová semena)

1 malý kousek zázvoru, nastrouhaný

2 stroužky česneku, nasekané

Na glazuru:

4 lžíce medu

1 lžíce horké vody

Postup

Příprava kachny: Kachnu důkladně omyjte a osušte, vnitřek i venek. Odstraňte přebytečný tuk a zbytky peří. Vejítř kachny osolte a opepřete, přidejte nasekaný česnek a zázvor.

Marinování: Smíchejte všechny ingredience pro marinádu a dobře jimi potřete celou kachnu, uvnitř i zvenku. Nechte marinovat v chladu alespoň 4 hodiny, ideálně přes noc.

Pečení kachny: Předehřejte troubu na 180 °C. Kachnu vložte na gril v troubě a pod kachnu dejte pekáč s vodou, aby zachytil kapající tuk. Pečte asi 30 minut, poté teplotu zvyšte na 200 °C a pečte dalších 30 minut, dokud kůže nezkaramelizuje a nestane se křupavou.

Příprava glazury: Smíchejte med s horkou vodou. Během posledních 10 minut pečení kachnu potírejte medovou glazurou pro dosažení extra křupavé kůže.

Servírování: Nechte kachnu chvilku odpočinout po vyjmutí z trouby. Pak ji nakrájejte na tenké plátky.

Podávejte s jarní cibulkou, okurkou a palačinkami nebo plátky mandlového chleba, které si každý může namazat omáčkou hoisin-čínská kuchyně a obalit plátky kachny.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *